SOS Kinderdorpen – back to school

SOS Kinderdorpen bouwt sinds 1949 aan een wereld waarin elk kind opgroeit met de liefdevolle zorg van een familie. Ze versterken families zodat kinderen nooit alleen komen te staan. En als dat toch gebeurt, vangen ze hen op in een warme en familiale omgeving

DHL Express kiest jaarlijks een goed doel uit om te steunen. Dit jaar werd er massaal gestemd op SOS Kinderdorpen. Samen met alle collega’s hopen we dit jaar 20k € te kunnen doneren aan dit fantastische doel.

“Kinderen, veel kinderen hebben hulp nodig”, Tom valt direct met de deur in huis tijdens ons interview, “Naast de basisbehoeftes zoals een dak boven het hoofd en watervoorziening zijn er ook emotionele basisondersteuningen zoals: liefde, respect, veiligheid en kansen krijgen in het leven. 1 kind op 10 wereldwijd en 1 kind op 25 hier in België kent dit niet.”

SOS kinderdorpen helpt families versterken en heropbouwen

“Soms is de familie bewust van hun problemen. Ze willen hun kinderen op een goede manier opvoeden en grootbrengen, maar staan zelf voor zoveel uitdagingen dat ze de veiligheid van hun kinderen tijdelijk niet kunnen garanderen.”, vertelt Tom, “Deze families hebben een duwtje in de rug nodig.” SOS kinderdorpen maakt families waar het moeilijke loopt weer sterker. Ze gaan met de ouders aan de slag om er voor te zorgen dat ze kunnen blijven zorgen voor hun kinderen. Problemen zoals verslavingen en  armoede worden aangepakt. “Dit is een kort maar intensief traject, op zoek naar positieve verandering, zodat de kinderen terug kunnen naar hun biologische omgeving”, zegt Tom.

Nieuwe families opbouwen

SOS kinderdorpen kinderen

Er zijn ook situaties waar de familie herbouwen geen optie is. Er wordt dan voor de eigen veiligheid van het kind een alternatief gezocht. ier speelt SOS kinderdorpen ook een belangrijke rol in. “Wij vangen kinderen op die er alleen voor staan, in een familiale omgeving en met tonnen liefde. We proberen wel altijd de biologische linkmet de familie te behouden en kijken wat er nog mogelijk is. De zorg wordt door ons overgenomen.

Deze zorg stopt niet als de kinderen 18 jaar zijn. Als een kind in het kinderdorp komt, zou hij/zij het dorp volgens de wettelijke bepaling op de leeftijd van 18 jaar moeten verlaten. Vele van deze jongvolwassenen zijn daar niet klaar voor. Ze hebben geen netwerk of een kader om terug vallen”, geeft Tom aan. Daarom zijn er nieuwe projecten voor jongvolwassenen. In Wallonië zijn er bijvoorbeeld 4 appartementen waar ze kunnen doorgroeien op hun eigen ritme naar zelfstandigheid.

“Ook als ze op hun eigen benen staan, blijven de jongeren contact houden met ons”, vertelt Tom, “Het is eigenlijk een levenslange verbinding.”

De simbahuizen

Dit project is specifiek gericht op jonge kinderen, een cruciale leeftijd. Denk aan de ontwikkeling van de hersenen of de emotionele stabiliteit. Wanneer ouders onder druk staan en tijdelijk niet kunnen zorgen voor hun kinderen neemt SOS Kinderdorpen de fakkel even over. Daarnaast werken ze intensief samen met de familie met als uiteindelijk doel iedereen te herenigen.

sos kinderdorpen simba huizen

“Door de kinderen even uit de familie te halen geven we rust aan de ouders. We geven ze tijd om aan hun situatie en aan hun uitdaging te werken”, zegt Tom.

De kinderen worden kleinschalig en familiaal opgevangen in een warm nest, waar ze de kleine momenten van het dagelijks leven steeds blijven beleven. Een hand vasthouden tijdens een bezoek aan de dokter is daar een voorbeeld van.

De simba ouders

Mensen die deze kinderen opvangen worden Simba-ouders genoemd. Bij de toewijzing wordt altijd gezorgd dat broers en zussen samen blijven. “We willen verdere breuken in de familierelaties absoluut vermijden”, geeft Tom aan.

Momenteel zijn er 5 gezinnen die tijdelijk voor in totaal 11 kinderen zorgen. Als de kinderen terug naar hun biologische omgeving gaan, worden ze nog steeds opgevolgd en blijft SOS Kinderdorpen waken over hun welzijn.

HEJMO

Maar niet alleen Belgische kinderen krijgen de aandacht van SOS Kinderdorpen. Hejmo is een familiaal opvanghuis in Leuven voor minderjarige vluchtelingen. Momenteel verblijven er 10 kinderen die door omstandigheden hun thuisland moesten ontvluchten. “Die gasten worden ook 18. Je kan die toch niet zo ineens loslaten” zegt Tom.

sos kinderdorpen hejmo programma voor vluchtelingen

Daarom wil de organisatie nu Hejmo+ op poten zetten. Dit is voor de next steps. Ze voorzien kleine woningen om de stap naar zelfstandigheid te vergemakkelijken. Er is zelfs een groepje beginnen kubben, zij nemen het in competities op tegen andere teams op nationaal niveau.

DHL Express 20k challenge

Onze medewerkers zijn kei hard bezig om samen AS ONE de 20k bij elkaar te sparen. Elke maand worden er intern acties georganiseerd: verkoop van zeep, wijn en sokken zijn daar enkele voorbeelden van.

Als ik aan Tom vraag wat ze allemaal met ons verzameld geld kunnen doen, antwoordt hij vol enthousiasme, “Echt kei veel”. SOS kinderdorpen krijgt subsidies van de overheid, maar dat is niet voldoende voor de omkadering die zij kinderen willen bieden. Met onze gift kunnen ze extra zorg bieden, psychologische steun bieden, broers en zussen samen opvangen… Maar ook telkens heel nabij zijn in de speciale momenten in het leven van de kinderen. Ook op vakantie of op kamp gaan wordt makkelijker. “Elke cent die door een DHL-medewerker wordt opgehaald maakt daar het verschil”, zegt Tom. Deze kinderen hebben niet gekozen voor de situatie waarin ze zitten.

Die extra zorg, dat klinkt niet echt concreet, maar dat is het wel. We spreken over 10-20 speciale momenten die in het leven van een kind echt het verschil maken. Het is zorgen dat een kind dat zich niet alleen voelt op momenten dat er echt iemand moet zijn. Het is die dosis zelfvertrouwen op de eerste schooldag, het vertrouwde handje tijdens een bezoek aan de dokter, het luisterend oor als het even niet meer lukt…

Tom

Wil je nog meer weten over SOS Kinderdorpen of wil je zelf donneren? Bekijk dan zeker hun website.