DHL levert één miljard dosissen van coronavaccin

covid vaccin

Sinds december 2020 hebben we één miljard dosissen van het coronavaccin verscheept naar meer dan 160 landen in de strijd tegen corona.

Corona is uitgegroeid tot de grootste wereldwijde gezondheidscrisis in een eeuw. Regeringen, ngo’s en overheidsinstanties stellen alles in het werk om het virus in te dammen, de vaccinatieprogramma’s te versnellen om de bevolking te beschermen, en de economieën naar een snel herstel te leiden. Sinds het begin van de wereldwijde vaccinatiecampagne in december 2020 heeft DHL veilig meer dan één miljard dosissen van het coronavaccin geleverd aan meer dan 160 landen. Op die manier droeg het actief bij aan de wereldwijde uitrol van de vaccinatie.

DHL Express levert belangrijke bijdrage aan de distributie van het coronavaccin

“Als we terugkijken naar de kritieke situatie die we de afgelopen negen maanden hebben meegemaakt, dan zijn we vereerd dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen. Zo zijn we erin geslaagd de verschillende configuraties van toeleveringsketens naadloos te beheren en te realiseren, en dit zonder dat de koudeketen onderbroken werd of zich veiligheidsincidenten voordeden. We werken via meerdere configuraties van toeleveringsketens en beheren in sommige landen de rechtstreekse distributie. Wij hebben in sneltempo nieuwe, specifieke en betrouwbare diensten opgezet voor het verzenden van de zeer temperatuurgevoelige vaccins en van de bijhorende voorzieningen en testkits. In overeenstemming met onze doelstelling ‘Connecting people, Improving Lives’ zullen we blijven inzetten op onze koudeketeninfrastructuur, ons veerkrachtig wereldwijd netwerk en de diepgaande expertise en ervaring van onze mensen op het vlak van farmaceutische logistiek”, zegt Katja Busch, Chief Commercial Officer DHL.

Het belang van de vaccinatiecampagne

De wereldwijde vaccinatiecampagne is een cruciaal instrument in de strijd tegen het virus. Daarinboven is ze essentieel om nieuwe virusvarianten in te dammen. Om een hoge mate van immuniteit te bereiken, zullen tegen eind 2021 wereldwijd ongeveer tien miljard dosissen van het coronavaccin nodig zijn. Het is uiterst belangrijk dat deze doses over de hele wereld verspreid worden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot de vaccins. De logistieke deskundigen krijgen niet alleen te maken met verschillende en complexe configuraties van toeleveringsketens. Ze moeten er ook voor zorgen dat de uiterst stringente temperatuurvereisten steeds in acht worden genomen.

Hoe DHL Express zo kort op de bal kon spelen

“Ons voordeel is dat we al beschikten over een geavanceerd netwerk met de nodige expertise op het gebied van gezondheidszorg. Hierdoor konden we snel reageren”, legt Claudia Roa, President Life Sciences & Healthcare bij DHL Customer Solutions & Innovation, uit. “We verschepen de vaccins in speciale actieve thermische containers. Deze containers zijn uitgerust met ultramoderne GPS-temperatuurtrackers om een consistente temperatuur te garanderen. Ze bieden ook een volledige transparantie tijdens de hele reis.”

DHL Global Forwarding en DHL Express kregen als taak het coronavaccin langs verschillende routes te vervoeren: vanuit Europa en daarbuiten naar landen in Azië-Oceanië, Zuid-Amerika en Europa. DHL Supply Chain is verantwoordelijk voor de correcte opslag en lokale distributie van de vaccins in verschillende Duitse deelstaten.

“Een verschil maken is wat ons drijft. We zijn er dan ook trots op dat we kunnen bijdragen aan de enorme taak om coronavaccins en bijbehorende medische benodigdheden op de juiste plaats en op het juiste moment te leveren, over de hele wereld”, zegt Thomas Ellmann, Vice President Life Sciences & Healthcare, DHL Customer Solutions & Innovation. “De coronacrisis die we nu meemaken leert ons duidelijk dat samenwerking tussen regeringen en ngo’s, farmaceutische bedrijven, fabrikanten van medische apparatuur en logistieke bedrijven de enige manier is om pandemieën te verslaan. Dit zowel nu als in de toekomst.”

Essentiële voorbereiding op de toekomst

De ogistieke infrastructuur moet behouden blijven. De komende jaren zullen er immers jaarlijks nog eens 7 tot 9 miljard dosissen van het coronavaccin nodig zijn. Dit werd ook uiteengezet in de whitepaper “Revisiting Pandemic Resilience”. Hiermee kunnen we het aantal (her)besmettingen laag houden en de virusmutaties vertragen, seizoensgebonden schommelingen niet meegerekend.

Om op de toekomst voorbereid te zijn, is het van essentieel belang gezondheidscrises vroegtijdig te ontdekken en te voorkomen. Dit door middel van actieve partnerschappen, uitgebreide wereldwijde waarschuwingssystemen, een geïntegreerd plan voor epidemiepreventie en gerichte O&O-investeringen. DHL beveelt ook aan om de maatregelen voor het indammen en bestrijden van virussen uit te breiden en te institutionaliseren (bv. digitale tracering van contacten en nationale voorraden). Dit zou een strategische paraatheid en een efficiëntere reactietijd garanderen. Regeringen en industrieën moeten een ‘ever-warm’-productiecapaciteit handhaven, onderzoeks-, productie- en aankoopplannen uitwerken en de lokale inzetcapaciteiten uitbreiden. Enkel zo kan een snelle uitrol van geneesmiddelen (d.w.z. diagnostica, therapeutica en vaccins) vergemakkelijkt worden.

Onze Belgische collega’s spelen een cruciale rol in de distributie van het coronavaccin

DHL Express België heeft een cruciale rol gespeeld in de distributie van de vaccins. Daarom vroegen we Dina Leemans en Erik Testelmans om een reactie. “De zware workload, complexiteit van het project en soms ontelbare uren omzetten naar iets positiefs? Ik zou de woorden van één van onze COG collega’s in Europa gebruiken. Het vertaalt perfect wat wij elke dag doen om de vaccins op bestemming te brengen…”

“Als we een film zouden maken over vaccins en logistiek, wat zouden we dan achter de schermen zien? Ik zou zeggen een robuust en toegewijd projectteam (customer ops, sales, HUB’s en gateways, etc…). Zij staan dagelijks in contact met de klant en passen zich voortdurend aan aan veranderende prognoses en plannen. Veel operationeel personeel dat elke dag zijn uiterste best doet om de vaccins goed en veilig in te laden. Dit zodat de HUBS en gateways volledig aangesloten zijn, en veel koeriers die de laatste kilometers met succes afleggen.

Personeel houdt alle gegevens nauwgezet in de gaten en neemt proactief contact op met de organisatie om problemen te voorkomen. Ze tonen dat we alles onder controle hebben. We zouden de controletoren zien die de klant op elk moment op de hoogte houdt… Het zou een geweldige film zijn, eentje om heel trots op te zijn.  Het resultaat van al dat werk achter de schermen is fantastisch: 99%+ on-time performance en 100% kwaliteit = nul afwijzingen.”