Samen de DHL Ekiden lopen?

BEREID JE GOED VOOR MET DEZE TIPS.

16 oktober staat rood omcirkeld op de kalender van onze collega’s want dan lopen wij de DHL Ekiden in het Koning Boudewijnstadion, een estafettemarathon voor bedrijven uit heel België. Ekiden, afkomstig uit Japan, deelt een langeafstandsloop op in vier kortere estafetten. Perfect! Zo kunnen we samen lopen. En als officiële sponsor willen we natuurlijk knallen die dag!

Drie sportieve DHL’ers, Katleen De Wals (Marketing & Communications Manager), Emmanuel Freitas (Koerier in regio Nazareth) en Gauthier Cappelle (Customer Operations Expert) geven jou graag tips, zodat jij er helemaal klaar voor bent om mee te lopen!

IE-DE-REEN kan lopen

lopen kan iedereen

Katleen begon vorig jaar tijdens de lockdown te lopen: “Ik kon letterlijk geen 50 meter lopen, dus begon ik met ‘Start to Run”. Evy Gruyaert en een goede beat in de oren, moesten Katleens conditie redden. “Eerst liep in nogal beschaamd een klein stukje achter in het bos. Ik wilde niet dat de buren mij zagen sukkelen”, geeft Katleen toe.  Daar kwam heel snel verandering in, na 10 weken liep ze zo 5km en nu traint ze zelfs verder voor de 10km.

“Iedereen kan lopen zeggen ze vaak, vroeger kon ik dat echt niet geloven. Maar nu, behalve als je echt medische redenen hebt, geloof ik echt dat iedereen het kan. Je moet enkel willen én heel vaak (echt heel vaak, geloof me) is het een kwestie van doorzetten. En als er 1 ding is dat wij DHL’ers hebben, dan is het die CAN DO, toch?”

Lopen = loopschoenen

Als je van 0 begint, is voorbereiding cruciaal. En dacht je dat even snel te doen op die witte sneakers in de kast? Doe dat dan toch maar beter niet. “Als wilt opbouwen, moet je een goede, stevige schoen zoeken die zorgt voor schokdemping. Lopen heeft een grote impact op je lichaam en knieën. Zeker als je dat niet gewend bent”, aldus Gauthier. Door een goede schoen te kiezen, krijg je ook minder snel last of een blessure.

““En zo’n schoen hoeft zeker niet duur te zijn”, voegt Emmanuel toe. “Voor een kleine honderd euro heb je al een goede loopschoen.”

Schoenen: check! what’s next?


“Je schema is key”, geeft Emmanuel aan, “ik loop nog altijd met een loopschema terwijl ik train voor mijn volgende marathon. Ik probeer ook doelen te zetten, dat geeft super veel motivatie”. Schema’s vind je trouwens in overvloed op google, belangrijk is om eentje te zoeken dat bij je past en realistisch is. “Het is beter te onderschatten dan overschatten, verwacht dus niet dat je opeens in 2 weken 10 km kan lopen, dat werkt echt demotiverend”, waarschuwt Gauthier.

Dat loopschema’s persoonlijk zijn, en dat je soms creatief moet zijn, bewijst Katleen. “Ik ben zelf mama van twee jonge kindjes en tijd is echt mijn allergrootste gebrek, dus probeer ik de twee te combineren. Deze zomer rijd ik in de ochtend naar de opvang, loop ik terug en ’s avonds loop ik naar daar en nemen we de auto weer naar huis. Iedereen blij!”

Luister naar je lichaam

Je begint te lopen op een goed tempo, je bent fris, hebt er super veel zin in en na 2 km heb je geen adem meer. Daar heeft iedereen al wel eens mee gekampt. “Een goede tip is om te zorgen dat je altijd nog kan praten tijdens het lopen. Zo weet je dat je nog niet over je limiet zit”, aldus Gauthier.

“Luister ook vooral naar je lichaam. Vier dagen in de week trainen is goed, maar als je maar twee dagen kan, is dat ook goed”, voegt Emmanuel toe. “Als je vandaag 3 km moet lopen, maar na 2 km op bent, stop dan gewoon en wandel die laatste kilometer.” Jezelf forceren heeft geen zin en werkt zeker niet motiverend.

Emmanuel Freitas - lopen
Emmanuel Freitas

Het gevaar schuilt in het enthousiasme

Gauthier

“Het gevaar schuilt in het enthousiasme. Als je te enthousiast begint, stoppen velen erg snel. Je moet geduld hebben. Conditie opbouwen heeft tijd nodig”, zegt Gauthier. “Gun je lichaam tijd om conditie op te bouwen, maar zeker ook om te herstellen.”

Pré en after workout

Warming-up

Zorg dat je niet met koude spieren de deur uit hobbelt, een warming-up is van uiterst belang om blessures te vermijden. Zo begint Emmanuel altijd met 10min loslopen en rekoefeningen.

cool down

Het gevoel na het lopen is fantastisch, en daarom doe ik het nog steeds

Katleen

Na je sessie is een van de meest bewezen en efficiëntste manieren van recuperatie de actieve recuperatie. Je hoort de zetel roepen en tieren als je bijna klaar bent, maar onmiddellijk stoppen is niet bevorderlijk voor het herstel. Loop dus ook steeds uit voor je in de zetel ploft.

stretchen na lopen

Gauthier doet altijd een reeks stretchoefeningen. Tijdens het lopen verkorten de spieren, door te stretchen breng je de spieren terug naar hun originele lengte en voorkom je stijfheid. Voorbeelden van stretchoefeningen kan je vinden op Youtube, hier is alvast een voorbeeld.

Cécémel en geen Fristi

cécémel te drinken na te lopen

Veel lopers nemen een eiwitshake of sportdrank om te herstellen na een intensieve training. Maar is het nodig om je blauw te betalen aan deze dure drankjes? Nee! Er bestaat ook een lekker én goedkoper alternatief. Dit is ook meteen de leukste tip van Emmanuel: “Drink na je training een glas chocolademelk.”  Chocomelk heeft de ideale combinatie is van koolhydraten, eiwitten, vetten en elektrolyten. Allemaal zaken die je ‘verloren’ hebt tijdens het sporten. Kies voor magere chocomelk en maak je drankje zelf, met pure cacao en gezoet met honing. Maar een Cécémel drinken op een zonnig terrasje na je loopsessie mag zeker ook!

mislukken! We wensen je super veel succes met je training!

Meer info over de Brussels Ekiden.

Meer blogartikels van DHL Express.