Eenheid in diversiteit

Als er voor ons één ding belangrijk is, dan is het wel dat je hier als medewerker jezelf kan zijn. We streven voortdurend naar een inclusieve en rechtvaardige werkplek waar ieder van ons kan groeien en elke dag zijn/haar/hun authentieke zelf kan zijn. Wij streven naar eenheid in diversiteit. Daar willen we tijdens deze DEIB-week (diversity, equity, inclusion & belonging) extra aandacht aan besteden.

Wat schaft de lunchbox?

Diversiteit zit in vele hoekjes. Maar als er iets is dat mensen bij elkaar kan brengen, dan is het samen lekker tafelen! In dit artikel laten we je dan ook graag kennismaken met enkele internationale gerechten. Gedaan dus met de klassieke broodjes en slaatjes. Collega’s uit verschillende landen laten zien wat zij eten tijdens hun lunch. Wij krijgen alvast het water in onze mond!

Enkele recepten van onze collega’s

Kleinur uit ijsland

Deze IJslandse donuts kunnen niet anders dan smaken!

Eenheid in diversiteit


50 stuks Kleinur

  • Frituur olie
  • 5 koppen bloem
  • 2 koppen volle yoghurt
  • 115 g koude boter in kleine blokjes gesneden
  • 1 kop suiker
  • 1 1/2 tl baksoda
  • 6 tl bakpoeder
  • 2 tl gemalen kardamom
  • 2 eieren
  • Mix de helft van de bloem met de blokjes boter tot een fijne, kruimelige substantie. Voeg de rest van de bloem, de suiker, baksoda, kardamom en het bakpoeder toe. Kneed alles goed door.
  • Maak een kuiltje in het midden van het mengsel. Doe er de eieren en de yoghurt in. Meng de bloem door het ei-yoghurtmengsel tot je een goed deeg hebt. Voeg indien nodig wat bloem of yoghurt toe. Kneed het deeg echter niet te lang want dan wordt het deeg taai.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Bedek ze met een doek en laat het 30 minuten in de koelkast koelen.
  • Leg de helft van het deeg op je met bloem bestoven werkvlak. Strooi er wat bloem over. Rol het deeg uit in een rechthoek van ongeveer 50 x 35 cm. Snijd het deeg in 5 lange repen. Snijd iedere reep in 5 gelijke ruitvormige stukken
  • Maak een snede in het midden van een ruit. Pak het deeg bij een punt vast en trek die door de snede heen. Maak op deze wijze van de 2 stukken deeg de Kleinur.
  • Verhit de frituurolie in een pan of friteuse (175 °C). Laat per keer 5 à 6 Kleinur in de olie glijden. Bak de Kleinur aan één kant goudkleurig en draai ze dan om. Bak de andere zijde eveneens goudkleurig.
  • Laat de Kleinur op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Strooi er tenslotte poedersuiker overheen.

bentobox uit japan

De Bentobox uit Japan kan je zo verschillend maken als je zelf wenst. Hieronder kan je wel een typisch receptje terugvinden. Laat het smaken!

eenheid in diversiteit

De Japanse omelet:

  • 6 eieren
  • 50 g suiker
  • 50 ml dashi-bouillon
  • 1 tl Japanse sojasaus
  • arachide- of sojaolie

Kip op wijze van Tatsuta:

  • 600 g ontbeende kippenbouten met vel, in stukjes
  • 50 g maïzena
  • voor de marinade:
  • 75 ml sojasaus
  • 5 ml mirin
  • 25 ml sake
  • 25 g vers geraspte gember, het sap
eenheid in diversiteit

Gegrilde zalm:

  • 600 g verse zalmfilet, in plakjes
  • voor de saus:
  • 5 ml sojasaus
  • 5 ml mirin
  • 2 ml sake
  • 2 ml water
  • 2 g suiker

Japans zwart zeewier:

  • 20 g gedroogde Hijiki (algen)
  • 1 scheutje sesamolie
  • 10 g suiker
  • 1 tl Japanse sojasaus
  • 100 ml dashi-bouillon
  • 1 tl sesamzaadjes

De rijstballetjes:

  • 400 g gekookte rijst
  • 4 kleine blaadjes nori (zeewierblaadjes)
  • voor de afwerking: stukje fruit – takje peterselie – stukje citroen
  • extra: tamagoyaki pan – bamboe of sushimatje – friteuse – brochettestokjes – bento-box
Tamago Yaki / Japanse omelet
  • Mix de eieren met de suiker en dashi-bouillon. Warm een “Tamagoyaki” pan of anti-kleefpan op met een scheutje arachide- of sojaolie. Bak de omelet laag per laag en draai om (zie video). Draai de omelet in een bamboematje. Laat 20 minuten afkoelen en snijd in plakjes.
Tori no tatsuta-age / kip op wijze van Tatsuta
  • Meng de kippenstukjes met de ingrediënten voor de marinade en laat 5 minuten trekken. Wentel de kip door de maïzena en meng goed. Frituur de stukjes kip goudbruin in een hete friteuse. Laat uitlekken en afkoelen.
Shake Teri-yaki / gegrilde zalm
  • Steek de zalmstukjes op een brochette-stokje en gril ze (op de grill, in de oven of in de pan). Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus en warm op in een steelpannetje. De saus is klaar wanneer alle ingrediënten zijn opgelost. Bestrijk de zalm met de saus en grill nog enkele minuten verder.
Hijiki / Japans zwart zeewier
  • Week de hijiki 10 minuten in koud water. Stoof de hijiki aan in een scheutje sesamolie. Roer de suiker eronder en blus met de soyasaus en dashi-bouillon. Doe als laatste de sesamzaadjes erbij en laat 5 minuten inkoken.
Onigiri / rijstballetjes
  • Maak vier balletjes van de rijst en wikkel ze in een klein blaadje nori.

briGadeiros uit brazilië

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 3 el cacao
  • hagelslag
  • Doe in een steelpan de boter en laat deze smelten maar niet bruin worden.
  • Voeg de inhoud van een blikje gecondenseerde melk toe.
  • Roer hier de 3 el cacao doorheen en breng het geheel aan de kook.
  • Laat dit cacaomengel net zolang inkoken totdat het begint in te dikken.
  • Zodra je een ‘streep’ over de bodem van de pan kunt trekken is cacaomengsel voldoende gekookt.
  • Doe het cacaomengsel in een schaal en laat afkoelen. Pas op, want het is zeer heet!
  • Zodra je brigadeiromengsel op kamertemperatuur is, kun je er balletjes van draaien. Vet je handen in met een beetje boter, dat werkt het gemakkelijkst.
  • Rol elk bolletje door de hagelslag en leg op een schaal.
  • Laat ze verder opstijven in de koelkast en haal ze vlak voor serveren uit de koelkast.

samen sterker, dankzij onze verschillen

Zo zie je maar, we zijn allemaal uniek! In een internationaal bedrijf zoals het onze, weten we dat die verschillen ons enkel sterker maken. DEIB krijgt van ons dan ook een centrale rol. Daar geloven wij in! Eenheid in diversiteit.

Kom meer te weten over de waarden van DHL Express op onze jobsite.