Groenere luchtvaart via Stargate project

Hoe we vliegen duurzamer maken via het Stargate project

Het Stargate project wilt de luchtvaart en luchthavens groener en duurzamer maken. Samen met 21 partners zoekt DHL naar manieren om een antwoord te bieden op de klimaatuitdagingen. “Zo komt er onder meer een menginstallatie voor biobrandstof op de luchthaven, we testen elektrisch grondafhandelingsmaterieel en werken aan nieuwe procedures om het geluid en de CO2-uitstoot te verminderen bij het landen en taxiën van vliegtuigen”, vertelt Sustainability Project Lead Barbara Verstraeten. 

Barbara kwam begin dit jaar aan boord van DHL Aviation als Sustainability Project Lead. Een nieuwe functie die in het leven geroepen is om alle lokale plannen, projecten en acties rond duurzaamheid te stroomlijnen en structureel aan te pakken. “Zo kan je de samenhang waarborgen en betere beslissingen nemen”, zegt Barbara. 

Ze behartigt ook het Stargate-project. “Een groot en belangrijk project waar wij mee de schouders onder zetten. Wereldwijd zet DHL al langer in op duurzaamheid. We hebben een strategie en programma’s die we in alle landen uitrollen om onze milieu-impact te verminderen. We stellen meetbare doelen op en doen enorme investeringen om onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Met Stargate vertalen we onze klimaatambities naar concrete lokale initiatieven die een positieve impact op de onmiddellijke omgeving hebben. Ook het feit dat we met partners samenwerken, is belangrijk, want zo kan je echt een groot verschil maken.”

21 partners voor het Stargate project

Voor Stargate werkt DHL samen met partners uit heel Europa, waaronder vier luchthavens (Brussels Airport als trekker van het project en de luchthavens van Athene, Budapest en Toulouse), luchtvaartmaatschappijen TUI en Brussels Airlines, mobiliteits- en kennisinstellingen en lokale overheden. Barbara: “Binnen dat consortium ontwikkelen we innovaties en initiatieven voor een duurzamere luchtvaart. We wisselen ook kennis en ervaring uit zodat we van elkaar kunnen leren. Bovendien kijken we naar samenwerkingsmogelijkheden met de omwonenden, bijvoorbeeld rond hernieuwbare energie.” 

30 projecten

Het Stargate-project krijgt binnen de Europese Green Deal 24,8 miljoen euro subsidies. “Concreet gaan we de volgende vijf jaar samenwerken aan zo’n 30 projecten rond drie grote pijlers: verdere decarbonisatie van de luchthavenoperaties, het verbeteren van de lokale omgevingskwaliteit en het verduurzamen van het vervoer in en rond de luchthaven.” 

“Op het vlak van decarbonisatie zetten we onder meer in op elektrisch taxiën naar en van de startbaan en op elektrisch grondafhandelingsmaterieel. Op dit moment testen we de eerste grondafhandelingstoestellen uit. Die leiden tot minder fijn stof en minder geluid. Er komt ook een menginstallatie voor biobrandstof op Brussels Airport. We zullen de eerste luchthaven ter wereld zijn waar kerosine ter plaatse met biobrandstof gemengd wordt. Zo vermijden we extra transport. Op termijn is het de bedoeling om het aandeel biobrandstof stap voor stap te verhogen. Ze wordt gemaakt van afvalvetten en afvalfrituurolie die hiermee een tweede leven krijgen.” 

Positieve impact op de lokale omgevingskwaliteit

“Om de lokale omgevingskwaliteit te verbeteren, willen we onze vluchtefficiëntie optimaliseren en inzetten op groene landingen. Deze landingstechniek zorgt voor minder brandstofverbruik, minder uitstoot en minder geluid. Ook werken we aan een innovatie om het geluid en de uitstoot tijdens het proefdraaien van motoren te verminderen. Daarnaast is het de bedoeling om het aandeel hernieuwbare energie op de luchthaven te verhogen. Daarbij wordt ook gekeken naar samenwerkingsmogelijkheden met omwonenden en gemeenten uit de buurt, waaronder Steenokkerzeel, Zaventem, Machelen, Kortenberg en Kampenhout. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een bijkomend zonnepanelenpark of een installatie om organisch afval, zoals maaisel van bermen in de naburige gemeenten, om te zetten in energie.” 

Groener verkeer van en naar de luchthaven

“Tot slot willen we de mobiliteit op en rond de luchthavens verbeteren en alternatieven voor de wagen stimuleren. Zo komen er bijvoorbeeld bagageoplossingen voor passagiers die met de trein komen. Ook willen we de toegankelijkheid van het treinstation verbeteren en goede aansluitingen voorzien op fietssnelwegen. Het doel is om van de luchthaven een intermodale hub te maken met een groter aanbod aan duurzame vervoersopties en minder files.”  

“Bij DHL motiveren we onze medewerkers al langer om duurzaam naar het werk te komen. Veel collega’s werken ’s nachts maar dan is er geen openbaar vervoer naar Brucargo. Daarom stimuleren we carpooling en moedigen we mensen aan om met de fiets naar het werk te komen. In onze parking installeren we op termijn 120 laadpalen voor elektrische voertuigen en bike shelters om elektrische fietsen op te laden.” 

Uitkijken naar de eerste resultaten

“Waar ik vooral naar uitkijk? Ik ben heel benieuwd naar het effect van het duurzamer maken van onze grondoperaties. De twee elektrische highloaders om vliegtuigen te laden die we nu testen, zijn een eerste stap in de goede richting. Vandaag draaien de meeste grondafhandelingstoestellen op diesel. Die zorgen voor veel geluid en veel CO2 in de lucht. Dat is niet ideaal, ook niet voor de collega’s die ermee werken. De switch naar elektrisch materieel zal voor een enorme verbetering zorgen. Al wordt het ook wennen, want de nieuwe toestellen vergen een heel andere aanpak. Onze medewerkers zullen allemaal een training krijgen om er veilig mee te kunnen werken.” 

We doen wat we zeggen

Los van Stargate, doet DHL ook al onderzoek naar elektrisch vliegen. “We kochten een twaalftal kleine elektrische vliegtuigen aan voor korte vluchten. Op termijn zullen we ook op waterstof vliegen, afhankelijk van de ontwikkelingen in dit domein. Waar en hoe we de grootste milieuwinst kunnen boeken op een efficiënte manier, is iets wat we permanent onderzoeken. Zo gaan we bijvoorbeeld na hoe we het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van vliegtuigen kunnen verminderen door ze anders te laden.”

“Kortom, bij DHL blijft het niet bij mooie bedoelingen alleen. Zonder Stargate zouden bepaalde vernieuwingen er sowieso gekomen zijn, maar dankzij de samenwerking met partners wordt het effect nog veel groter en kunnen we de vergroening versnellen.”

Vele kleintjes maken het verschil

Of Barbara zelf ook zo’n hart voor het klimaat heeft? “Het besef is met de jaren gekomen. Dat de effecten van klimaatopwarming heel zichtbaar geworden zijn, heeft daar zeker mee te maken. Dus ja, ik probeer mijn steentje bij te dragen. Ik koop bijvoorbeeld wasmiddel in grote flessen om afval te verminderen. En kledij van 100% katoen, want als je synthetische kledij wast, komen er kleine schadelijke deeltjes vrij die onze rivieren vervuilen. Ik rij nog niet 100% elektrisch maar wel hybride. Ik sorteer mijn afval goed en producten in plastic verpakking laat ik zoveel mogelijk links liggen. Allemaal ingrepen die weinig moeite kosten, maar samen toch een verschil maken.”

Kom meer te weten over andere duurzame initiatieven van DHL Express.

Start met verzenden.