ADVIES VOOR TEMPERATUURGEVOELIGE VERZENDING

food

Nieuwe verpakkingsinnovaties houden kant-en-klare voeding vers en hoog op de boodschappenlijst van hongerige consumenten.

Over de hele wereld kopen consumenten kant-en-klaarmaaltijden. Het bespaart niet alleen tijd, maar het smaakt ook goed. Een belangrijke reden hiervoor is dat de verpakkingstechnologieën in een snel tempo zijn verbeterd, waardoor voorverpakte levensmiddelen langer vers kunnen blijven. Verwacht wordt dat de grote vraag naar dergelijke innovatieve verpakkingen de komende vijf jaar zal aanhouden om tegemoet te komen aan de vraag naar en levering van temperatuurgevoelige goederen, zo blijkt uit de Logistics Trend Radar van DHL. Terwijl de vraag naar temperature controlled packaging blijft groeien, nemen we een kijkje naar vijf verpakkingstechnologieën die het tempo van de innovatie bepalen.

1. DE IDEALE ATMOSFEER CREËREN

Een van de manieren om levensmiddelen vers te houden, is door ze te verpakken in een zak die een mengsel van gassen zoals stikstof en kooldioxide bevat. Deze methode, bekend als MAP (modified atmosphere packaging), is een duur proces dat voor kleinere producenten onbereikbaar was – tot nu toe. Een nieuwe doorbraak in de technologie heeft een soortgelijk proces toegankelijker gemaakt. Het Indiase bedrijf UFlex1heeft baanbrekend werk verricht met een speciale folie die de hoeveelheid zuurstof en kooldioxide regelt die in en uit een verpakking kan stromen. Hierdoor wordt de houdbaarheid van producten verlengd tot het niveau in MAP, zonder dat het nodig is verpakkingen met gassen te vullen. De folie is gebruikt om de levensduur van verse producten te verlengen, van Chileense bosbessen tot Zuid-Amerikaanse bananen. “Bananenexporteurs werken meestal met vacuümverpakkingen. Door Flexfresh-verpakkingen kunnen ze de bananen nu op natuurlijke wijze laten rijpen en de houdbaarheid verlengen tot 60 dagen”, aldus Siva Shankaran van UFlex.

2. NIEUWE HOOGTECHNOLOGISCHE MATERIALEN

Ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie en biotechnologie hebben hun beloften waargemaakt om de houdbaarheid van bederfelijk voedsel te verlengen. Met anti-microbiële eigenschappen die in de verpakkingsfolies zijn geïntegreerd, kan de groei van bacteriën worden afgeremd. Enkele zich ontwikkelende technologieën op het gebied van geavanceerde voedselverpakking zijn onder meer nanodeeltjes van zilver2 die de bacteriegroei remmen, nanobuisjes van klei3 die essentiële oliën bevatten, en zelfs op schaaldieren gebaseerde materialen4 die zijn doordrenkt met grapefruitextract om de rijping en de bacteriegroei te vertragen. Wetenschappers in India zijn er ook in geslaagd een materiaal5 te maken dat op verzoek precies de juiste hoeveelheid voedselconserveringsmiddel afgeeft

Hoewel veel van deze uitvindingen nog steeds worden verfijnd en op weg zijn naar commerciële levensvatbaarheid, zullen dergelijke technologisch geavanceerde materialen binnenkort een vaste waarde worden in de schappen van de dagelijkse consumentenmarkt.

3. HERGEBRUIK VAN BESTAANDE MATERIALEN

Wol is door de generaties heen op grote schaal gebruikt om ons warm te houden. Maar hoe zit het met het koel houden van dingen? Wolvezels hebben in veel tests beter gepresteerd dan conventionele isolerende verpakkingsmaterialen zoals polystyreen, zodat dat sappige stuk biefstuk of die zalm van sashimi langer op de optimale bewaartemperatuur blijft.

Wol houdt niet alleen dingen koel, maar de natuurlijke vezels zijn ook vriendelijker voor het milieu, waardoor het een duurzamere verpakkingsoplossing is dan op aardolie gebaseerde materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn.

Bedrijven als Woolcool6en Puffin Packaging7 zijn pioniers in deze sector en bieden een ruime keuze aan op wol gebaseerde liners en verpakkingen voor voedingsmiddelen en medische producten.

4. INNOVATIEVE VERPAKKINGSONTWERPEN

Een goed ontwerp helpt ook om de thermische en conserveringsfuncties van conventionele verpakkingsmaterialen uit te breiden. Door het gemak van een ritssluiting te combineren met de duurzaamheid van papier, is de ifoodbag een innovatie die een stabiele temperatuur in de zak kan handhaven en tegelijk condensatie buiten houdt.

De zuinige en handige zakken zijn ontworpen om gekoelde en diepvriesproducten tot 24 uur koel te houden. Dit is een zegen voor online kruideniers die hun klanten gekoelde en diepgevroren levensmiddelen willen leveren zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze bederven.

Kruideniersketens zoals Coop en ICA in Europa hebben deze revolutionaire technologie, die door een Zweedse start-up op de markt werd gebracht, snel overgenomen. Nu de kostprijs gelijk is aan die van conventionele papieren zakken, is de ifoodbag een doeltreffende en goedkope oplossing voor bedrijven.

5. SLIMMERE ETIKETTERING

Etiketten kunnen consumenten en bedrijven helpen de versheid van een product te bepalen.

Wanneer de koudeketen, of de temperatuurgecontroleerde toeleveringsketen, op een bepaald punt wordt verbroken, kan de houdbaarheidsdatum op temperatuurgevoelige producten niet meer worden vertrouwd. Dit is het moment waarop etiketten zoals de OnVu versheidsindicator hun intrede doen. Het etiket toont permanente kleurveranderingen die consumenten en detailhandelaars helpen om in één oogopslag te bepalen of het product nog vers is, of niet.

De snelheid waarmee de kleur verandert, is afhankelijk van twee factoren: de tijd dat het product gekoeld is geweest en de temperatuur waaraan het product is blootgesteld.

Andere innovatieve etiketten tonen vergelijkbare slimheid door een “lakmoesproef” uit te voeren op de bederfelijke waar in de voedselverpakking. Een versheidsetiket dat werd uitgevonden door To-Genkyo in Japan reageert op ammoniak, een stof die vrijkomt wanneer voedsel bederft.

In aanwezigheid van ammoniak wordt het etiket ondoorzichtig en wordt de streepjescode onleesbaar, zodat het winkelend publiek het bedorven levensmiddel niet aan de kassa kan afrekenen. Als het thuis in de koelkast zwart wordt, is het waarschijnlijk een goed idee om het product in de vuilnisbak of de voedselrecyclingbak te gooien.

Elk onderdeel van de koudeketen is even cruciaal als het andere. Naast het verzekeren dat temperatuurgevoelige goederen op de juiste manier verpakt worden, is het inschakelen van een betrouwbare logistieke partner om de vereisten voor transport te beheren net zo cruciaal voor de veilige en tijdige levering van temperatuurgevoelige goederen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Logistics of Things. Daar lees meer over hoe logistiek van invloed is op het bedrijfsleven, duurzame verbindingen tot stand brengt en innovatie stimuleert.

REFERENCES:

  1.  http://www.uflexltd.com/
  2. https://www.thehindubusinessline.com/economy/agri-business/a-silver-lining-in-storage-of-fruits-and-vegetables/article9797402.ece
  3. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4808746/Packaging-film-CLAY-keeps-food-fresh-longer.html
  4. https://www.todayonline.com/singapore/longer-shelf-life-food-thanks-breakthrough-packaging-tech
  5. https://www.nanowerk.com/nanotechnology_articles/newsid=50248.php
  6. https://www.woolcool.com/
  7. https://www.puffinpackaging.co.uk/