Gevaarlijke goederen verzenden: dit zijn de regels

dhl gevaarlijke goederen

Gevaarlijke goederen verzenden, soms kun je er als onderneming nu eenmaal niet omheen. Maar hoe doe je dat? En mag het überhaupt?  Op die laatste vraag kunnen we alvast volmondig ja antwoorden. Al gelden er natuurlijke strikte veiligheidsvoorschriften. We lijsten de belangrijkste aandachtspunten voor je op.

Erkende vervoerder nodig

Een eerste belangrijke regel: niet eender welke partij mag zomaar gevaarlijke goederen vervoeren. Iedereen betrokken bij het vervoer van gevaarlijke goederen moet een adequate, erkende training achter de rug hebben. Als vooraanstaand transport- en logistiekbedrijf houdt DHL Express zich aan de volgende voorschriften:

  • IATA-voorschriften voor luchttransport, van toepassing in alle landen die volgens de ICAO-voorschriften werken en bij alle luchtvaartmaatschappijen die deze standaarden volgen. In hoofdzaak gaat het om opleidings- en traingsvereisten.
  • ADR-voorschriften voor wegvervoer, van toepassing in alle landen die het ADR-verdrag in hun wetgeving hebben opgenomen. Daarnaast, binnen Europa, de EG-richtlijnen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke goederen (veiligheidsadviseur voor het vervoer van gevaarlijke goederen). Zo zijn er voorschriften voor de belading van het voertuig, zoals stuwage en samenlading. Opgelet: DHL Express mag alleen gevaarlijke goederen vervoeren die voldoen aan de ADR LQ-voorwaarden (goederen vrijgesteld van de ADR-voorschriften).

Bovenstaande punten zijn een zaak van de vervoerder, maar de verzender blijft van zijn kant verantwoordelijk voor de correcte voorbereiding van de zending en moet aangeven of de zendingen met gevaarlijke goederen door de lucht of over de weg worden vervoerd.

Correcte verpakking is een must

Het vervoer van gevaarlijke goederen levert een risico op als de goederen niet correct worden verpakt. Als de goederen verborgen zijn, verkeerd worden aangegeven, helemaal niet worden aangegeven of verkeerd worden verpakt of gelabeld, levert dat een gevaar op voor de veiligheid en de (volks)gezondheid. Als verzender moet je daarom altijd garanderen dat je voldoet aan de voorwaarden en reglementeringen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Vraag het aan de expert

Ben je niet zeker welke regels op jouw zending van toepassing zijn? Contacteer dan onze klantendienst.