Wat je wel, niet of beperkt mag verzenden

Plannen om een pakket te versturen naar een locatie in binnen- of buitenland? Een expresdienst is gespecialiseerd in snelle en gebruiksvriendelijke verzendingen. Maar mag je dan eender welk pakketje versturen via een expresdienst? Of moet je vóór je verzending een hele checklist doorlopen?  Ontdek de voorwaarden en de belangrijkste aandachtspunten.

Hou rekening met afmetingen en gewicht

Deuren van bestelauto’s en vliegtuigen hebben bepaalde maximumformaten. Daarom vraagt een expresdienst doorgaans je pakket niet groter te maken dan 120 cm per zijde. Maar aangezien flexibiliteit van onze troeven is, zijn we bij DHL Express altijd bereid om je te adviseren over het vervoer van grotere pakketten en om dit te regelen. Hetzelfde geldt voor het gewicht. Plan je een zending die zwaarder is dan 30 kg? Dan gelden er bijkomende voorwaarden, af te stemmen met onze customer service. Bekijk alvast de detailinfo omtrent het gewicht en de lengte van je zending.

Beperkingen voor gevaarlijke goederen

En wat met gevaarlijke goederen? DHL is een erkende vervoerder van gevaarlijke goederen. Bekijk zeker de lijst met alle verboden en beperkt toegelaten goederen.  Als vooraanstaand transport- en logistiekbedrijf houdt DHL Express zich onder meer aan de volgende voorschriften:

  • IATA-voorschriften voor luchttransport, van toepassing in alle landen die de ICAO-voorschriften volgen en bij alle luchtvaartmaatschappijen die volgens de IATA-voorschriften werken.
  • ADR-voorschriften voor wegvervoer, van toepassing in alle landen die het ADR-verdrag in hun wetgeving hebben opgenomen, en daarnaast, binnen Europa, de EG-richtlijnen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke goederen.
  • Ook voor lithiumbatterijen, de onder meer in laptops en smartphones zitten, zijn er duidelijke regels.

Opgelet: voor import en export gelden strenge regels: lees er snel meer over.

Verbod op namaakgoederen

Het veiligheidsbeleid van DHL verbiedt het transport van namaakgoederen via het DHL-netwerk. We willen niet geassocieerd worden met namaakgoederen en bij het minste vermoeden dat dergelijke goederen geïmporteerd worden, zal DHL de douane inlichten. In een groot aantal landen is het verboden om namaakgoederen op de markt te brengen en bij bewijs zullen de douaneautoriteiten de goederen in beslag nemen en de koper beboeten.

Wat met tijd- en temperatuurgevoelige zendingen?

Ben je actief in de voedings- of farmaceutische industrie? Dan hoeven we je niet te vertellen dat bepaalde zendingen aan specifieke temperaturen en houdbaarheidstijden moeten voldoen. Ook voor deze goederen kun je terecht bij een expresdienst. DHL Medical Express verzorgt bijvoorbeeld het vervoer van tijd- en temperatuurgevoelige zendingen voor de Life Science industrie. Deze oplossing omvat enerzijds de verzending van geneesmiddelen voor onderzoek en de bevoorrading van klinisch materiaal aan ziekenhuizen, maar anderzijds ook de terugzending van monsters naar laboratoria en onderzoekscentra.