Lithium-batterijen versturen: do’s-and-don’ts

lithium batterijen

Een behoorlijk aantal elektronische apparaten werkt op oplaadbare lithium-ion-batterijen of op niet-oplaadbare lithium-metaal-batterijen. Denk maar aan uw smartphone. Maar opgelet: wanneer u die lithium-batterijen verstuurt, moet u rekening houden met specifieke regelgeving. We zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rijtje.

Welke type lithium-batterijen?

Bij volgende lithium-batterijen is het belangrijk om er de regelgeving even op na te slaan:

  • Lithium-batterijen die individueel verpakt en verzonden worden. Bijvoorbeeld: losse batterijen/powerbank.
  • Lithium-batterijen die apart verpakt worden maar samen met een apparaat in eenzelfde doos verstuurd worden. Bijvoorbeeld: een mobiele telefoon met een vervangbare lithium-batterij.
  • Lithium-batterijen die in een toestel zitten en bijgevolg samen in dezelfde doos verstuurd worden. Voorbeeld: Een tablet met een geïntegreerde lithium-batterij die niet door de gebruiker verwijderd of vervangen kan worden.

IATA-voorschriften

Om risico’s te vermijden en de veiligheid in de luchtvracht te garanderen, zijn er strenge IATA-voorschriften van toepassing voor het transport van lithium-batterij. Hou er rekening mee dat de verzender bij wet verantwoordelijk is voor het veilig transport van dergelijke goederen via de lucht en voor de volledige naleving van de IATA-voorschriften.

Concreet?

Batterijen in een toestel, zoals een smartphone of tablet, zijn toegestaan. De zending mag maximaal bestaan uit twee pakketten, elk met maximaal 4 cellen of 2 batterijen in de apparatuur. Deze beperking van twee pakketten per zending treedt vanaf 1 januari 2017 in werking.

Losse batterijen, extra batterijen en powerbanks zijn dan weer niet toegelaten.

Verwittig ons

Om problemen te vermijden – en om zeker te zijn dat u de IATA-regelgeving respecteert – vragen wij u om altijd vooraf DHL Express te verwittigen als u van plan bent om een zending met lithium-batterijen te versturen. Ons team van experts zal u met plezier wegwijs maken in de nieuwe IATA-regelgeving voor gevaarlijke goederen.