Invoerrechten: wat met de belasting op verzonden goederen?

invoerrechten

Wil je een pakket verzenden naar een land buiten de Europese Unie? Dan moet je sowieso voorbij de douane. Die kan beslissen om bepaalde goederen zonder beperking door te laten, maar soms gelden er wel restricties. Moet je invoerrechten betalen op je zending? Ook dat bepaalt de douane. Een pakket verzenden binnen de EU verloopt altijd volgens dezelfde standaardprocedure en is vrijgesteld van invoerrechten, maar eenmaal buiten de EU zijn er meer voorwaarden aan verbonden. Een overzicht.

Douane beslist

Het beheer van douanerechten is essentieel om controle te houden over de stroom goederen die een land binnen- en buitengaat. De douaneprocedure begint dan ook in het land van oorsprong en eindigt in het land van bestemming. De opgelegde douaneprocedures volgen zorgt voor extra administratie, en gaat dus logischerwijs – zeker bij zendingen van en naar landen buiten de EU – gepaard met bepaalde douanekosten.

Goed om te weten: Aangezien er wereldwijd maar een beperkt aantal lokale uitzonderingen zijn, zijn de vervoerskosten van deur tot deur doorgaans inclusief de kosten van de reguliere douaneklaring.

Wat mag wel en wat niet?

Kun je alle goederen zomaar verzenden? Afhankelijk van de plaatselijke wet- en regelgeving kan de invoer of uitvoer van bepaalde goederen aan beperkingen onderhevig of zelfs verboden zijn. Het is de taak van de douaneautoriteit om te waken over de naleving van de regels.

Wanneer betaal je extra kosten? Elke lokale douaneautoriteit heeft de bevoegdheid om haar eigen invoer- en uitvoerkosten vast te leggen, afhankelijk van het type zending dat verwerkt wordt. Daarbij is er een belangrijk verschil tussen goederen die je verstuurt en goederen die je ontvangt.

Laat de formaliteiten over aan DHL Express

De verwerking van miljoenen douaneaangiften is geen eenvoudige taak. Bij DHL Express doen we dat elke dag voor onze klanten, omdat wij als tussenpersoon fungeren. Dankzij de lokale diensten die we onze klanten overal ter wereld aanbieden, mogen we ons een van ’s werelds grootste douane-expediteurs noemen.

Na een uitvoerige controle worden de gegevens van je zending overhandigd aan de douaneautoriteiten. Zij werken met ons samen om de in- en uitklaring efficiënt te laten verlopen en je goederen snel te bezorgen.

Ontdek alle info rond douanekosten en internationale zendingen