Invoerrechten betalen op je pakket of niet?

invoerrechten

Iets online besteld? Dan bestaat de kans dat je invoerrechten moet betalen. Waarom zijn die kosten niet inbegrepen in de verzendkosten die je al betaald hebt? En aan welke partij moet je het extra bedrag overmaken? Hier een antwoord op de vragen waar elke online shopper ongetwijfeld ooit mee geconfronteerd wordt.

Uit de EU of niet?

Wanneer je goederen online bestelt, hou er dan rekening mee dat niet alles afkomstig is uit je eigen land of uit de Europese Unie. Wanneer de goederen worden verstuurd vanuit een niet-EU land, moet je bij invoer in de Europese Unie douanerechten en btw betalen. Die hangen af van verschillende criteria en worden berekend door de douane. Goederen vanuit Frankrijk (EU) zijn bijvoorbeeld vrij van invoerrechten, terwijl pakjes uit pakweg Turkije (niet-EU) wél gepaard kunnen gaan met extra kosten.

Douanerechten en btw

Om je goederen zo snel mogelijk bij jou te kunnen afleveren, betaalt DHL in jouw naam de verschuldigde douanerechten en btw aan de douane. Die worden vervolgens aan jou doorgerekend. Opgelet: de goederen worden pas geleverd wanneer je het volledige bedrag aan douanerechten en btw hebt terugbetaald aan DHL.

Wie betaalt?

Normaal gezien is de ontvanger verantwoordelijk voor de betaling van de heffingen en belastingen. DHL Express biedt afzenders met een DHL-account echter ook de mogelijkheid om die zelf te betalen. In dat geval krijgt de afzender na levering van de zending een factuur voor de heffingen en belastingen die DHL namens hem op bestemming heeft betaald, vermeerderd met een kleine administratieve vergoeding.