Het juiste opvulmateriaal kiezen om je zending te beschermen

opvulmateriaal

Sta je op het punt om een pakketje te versturen? Dan wil je dat natuurlijk niet alleen op tijd, maar ook intact op zijn bestemming krijgen. Of het nu om een robuuste of fragiele zending gaat. Om te voorkomen dat breekbare spullen beschadigd raken, is de verpakking van doorslaggevend belang. En dat geldt zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant. Ontdek hier de aandachtspunten bij keuze van het juiste opvulmateriaal.

Aandachtspunten vóór je begint op te vullen

Wanneer je een verzending verpakt, is het zaak om de mogelijke schokken preventief op te vangen. En dat begint met de juiste afmetingen. Kies je voor een doos? Zorg dan dat die niet te groot is, want te grote verpakkingen kunnen indeuken. Maar ook een overvolle doos is geen goed idee, want dan loop je het risico op scheuren. Zorg dat alle spullen netjes in de verpakking passen en vul de gaten op met opvulmateriaal.

Dempend opvulmateriaal

We raden je aan om minimaal 5 centimeter ruimte te laten tussen de buiten- en de binnenverpakking. Die ruimte vul je vervolgens op met dempende of beschermende vulmaterialen, zoals:

  • Bubbelfolie
  • Piepschuim of styrofoam chips
  • Proppen (kranten)papier

Om het juiste opvulmateriaal te vinden, hoef je dus niet ver te lopen. Vaak kun je een pakketje al perfect inpakken met oude kranten. Voor grotere hoeveelheden opvulmateriaal kun je dan weer terecht in een papierspeciaalzaak.

Geen losse onderdelen

Wanneer weet je of je voldoende opvulmateriaal gebruikt hebt? Da’s heel eenvoudig: als er geen onderdelen meer kunnen schuiven in de verpakking, heb je je spullen goed ingepakt. De doos moet dus goed gevuld zijn, zonder uit te puilen natuurlijk.

Hou ook rekening met deze aandachtspunten wanneer je je verzending inpakt:

  • Breekbare items moeten aan alle kanten goed verpakt zijn met beschermend verpakkingsmateriaal, zoals piepschuim.
  • Plaats ruimteverdelers (tussenschotten) in de verpakking als je meerdere breekbare spullen verzendt die anders kunnen schuiven, botsen en breken.
  • Bescherm data- en mediaschijven altijd met een dikke laag piepschuim aan alle zijden.
  • Wikkel scherpe punten en uitstekende delen in een extra laagje stof, papier of schuimfolie.
  • Verstuur je heel waardevolle goederen? Laat ze dan inpakken in extra sterke dozen.
  • Het gebruik van een sticker die aangeeft dat je zending breekbaar is, is altijd een goed idee. Toch is zo’n sticker allesbehalve een vervanging voor een zorgvuldig verpakte zending!