In Flanders Fields Memorial Project

Een oorlog laat lege stoelen na

Exact honderd jaar geleden sneuvelden mensen uit ruim 100 landen op Belgische bodem tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om dat te herdenken worden op 9 november 100 stoelen in stoet door de straten van Ieper gedragen. Wij, bij DHL Express, zorgden ervoor dat deze stoelen uit evenveel landen wereldwijd overvlogen om bij te dragen tot dit eerbetoon. Om deze emotionele gebeurtenis ook bij onze collega’s wereldwijd bekend te maken, ontwierpen we zelfs een exclusieve transportdoos.

Met ‘Memorial Chairs’ beleeft Assembly, een installatie van de Britse kunstenares Val Carman, zijn apotheose in het slotweekend van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Mensen uit meer dan 100 landen in de hele wereld kwamen toen om in België. Voor haar installatie maakte één stoel uit elk van die landen de reis naar Ieper. De stoelen werden samengebracht in het In Flanders Fields Museum (IFFM) en op 9 november gaan ze naar het Astridpark, nabij de kathedraal, waar lantaarns hen zullen verlichten als in een wake.

De stoelen werden wereldwijd bezorgd door mensen – vaak nabestaanden – die deel wilden uitmaken van dit unieke project. DHL Express zette er als logistieke partner zijn schouders onder. Algauw bleek dat het overvliegen en samenbrengen van de 100 stoelen een moeilijke logistieke klus zou worden. Een losse stoel versturen was immers geen optie, omdat zendingen steeds in een doos of een pallet worden vervoerd.

Transport en verpakking

“In Flanders Field Museum verwittigde ons dat veel nabestaanden afhaakten voor het verzenden van hun stoel, omdat het inpakproces te moeilijk was. Weinig mensen hebben een zeer grote doos, ‘bubble wrap’ en brede plakband in huis, zeker niet in landen als Niger, Yemen, Pakistan of Chili. Daarom besloten wij om niet alleen het transport, maar ook de verpakking te sponsoren. Zo had het project meer kans tot slagen”, zegt Danny Van Himste, General Manager van DHL Express België. Speciaal voor Memorial Chairs ontwierp DHL Express dan ook een doos op maat van de stoelen.

De hele logistieke operatie was complexer dan men zou vermoeden, onder andere omdat er in veel gevallen ook douaneformaliteiten moesten worden afgehandeld. Het vergde dan ook de expertise van DHL Express om alles in goede banen te leiden.

Een complexe logistieke operatie

“De nabestaanden werden door IFFM gecontacteerd en hun gegevens werden aan een dedicated persoon op onze ‘key account desk’ overgemaakt. Zij volgde vanaf dan het hele proces proactief op. Eerst verwittigde ze de logistieke afdeling van DHL Express in Diegem om een doos te versturen, waar meteen een ‘retourwaybill’ in stak. Daarnaast werden de douanefacturen in orde gebracht. In het land van de nabestaande leverde een koerier de doos en verpakte hij de stoel, waarna DHL de doos afhaalde om ze binnen maximum twee dagen in Ieper af te leveren”, legt Van Himste uit.

In totaal legden de 100 stoelen maar liefst 752.201 km af, wat tweemaal zoveel is als van de aarde naar de maan! De kortste afstand tot Ieper was Brussel (120 km) en de grootste Wellington in Nieuw Zeeland (18.782 km).

In Flanders Fields Memorial Project

Pakjes zijn ook emotie

“Toen de vraag kwam of DHL Express logistiek partner wilde worden van het Memorial Chairs project, heb ik daar niet lang over moeten nadenken. Meer zelfs, het is een eer voor ons om partner te mogen zijn van zo’n waardevol project. Niet alleen onze eigen mensen in België, maar ook het volledige internationale netwerk stonden dan ook klaar om het project voor de volle 100% te doen slagen”, voegt Van Himste toe.

“Pakjes verzenden is niet enkel een vorm van logistiek, het is vaak ook emotie, het inlossen van een emotionele verwachting. Dat is exact waar we bij DHL Express goed in zijn: elke dag proberen beter te doen dan de dag voordien. Want achter elke zending, achter elk pakje, schuilt een verhaal, net zoals achter elke stoel die we naar Ieper hebben gebracht”, zegt hij tot slot.