DHL Express blijft vernieuwen met slimme vervoersmiddelen

DHL Express innovatieve vervoersmiddelen

We versturen almaar meer pakketjes, maar de bestelwagens die ze tot bij jou thuis brengen maken het verkeer er niet vlotter op in onze drukke steden. Om bestellingen sneller en duurzamer te bezorgen, experimenteert DHL Express continu met verrassende innovaties. In dit artikel ontdek je enkele van onze unieke vervoersmiddelen.

Ter land

Het is de missie van DHL Express om pakketjes overal ter wereld zo snel mogelijk te leveren. Om die missie te vervullen – en tegelijk ons steentje bij te dragen aan een gezonder leefmilieu – zetten we in op duurzame vervoersmiddelen waarmee onze chauffeurs ook in de steden uit de voeten kunnen. In Duitsland heeft de Deutsche Post DHL Group bijvoorbeeld de grootste vloot elektrische voertuigen, inclusief e-bikes en e-trikes. Wist je dat de DHL Group sinds 2014 ook zijn eigen elektrische voertuigen produceert?

Voor korte afstanden en voor autovrije binnensteden, bedienen onze koeriers zich almaar vaker van containerfietsen. Zowel in Nederland als in België (in Antwerpen) wordt de cubicycle al ingezet: een DHL-vrachtfiets die een slimme container trekt. De containers – ter grootte van een pallet – worden voorgeladen in een operatiecentrum van DHL en vervolgens per fiets naar hun bestemming gebracht.

Ter zee

Misschien niet ter zee, maar toch over het water: in Nederland vervoert DHL Express ook pakketjes over de Amsterdamse grachten. Terwijl bestelwagens en fietsen zich steeds door de smalle straatjes moet wurmen, kan de DHL-boot rustig de grachten afvaren. Hij is milieuvriendelijker en uiteindelijk een pak efficiënter.

In de lucht

Natuurlijk stelen drones en helikopters de show als het aankomt op een snelle levering. Toch is drone-levering bij jou thuis nog niet voor vandaag. DHL verfijnt de methode wel al jaren en kan al perfect pakketjes per drone verhuizen van een ‘packstation’ naar een ander ‘packstation’, maximaal acht kilometer verderop. In de toekomst kunnen drones wellicht nog veel meer, maar daarvoor staat de technologie én de wetgeving nog onvoldoende op punt. To be continued!

Intussen experimenteert DHL Express ook met helikopters. Zo zetten we in Londen een helidienst in tussen de luchthaven en de zakenwijk, zodat handelen met bijvoorbeeld de VS plots een pak sneller gaat. Volgens John Pearson, de Europese CEO, is de helidienst allesbehalve een marketingstunt: “Door de reistijd naar de luchthaven te halveren, kunnen we soms een hele dag winst boeken. Een document kan vanuit Chicago verstuurd worden en de dag erna al om twee uur in de namiddag aankomen in Londen.”