DHL Express krijgt als eerste BE-GATE vergunning

BE-Gate - DHL

Vicepremier en minister van Financiën, Alexander De Croo, samen met de CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist, brachten op 21 maart een bezoek aan DHL, het eerste bedrijf dat van de Douane een BE-GATE vergunning  kreeg.

De Douane ontwikkelde de BE-GATE certificering omwille van de wereldwijde toename van de handel via e-commerce, waarbij snelle leveringen en dus ook snelle vrijgave van de goederen noodzakelijk is.

Wat is BE-GATE? BE-GATE …

  • Biedt een beveiligde verbinding tussen de economische e-commerce operator en de douane, op maat gemaakt voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens.
  • Maakt efficiëntere douanecontroles op basis van risicoanalyse mogelijk.
  • Zorgt voor een verbeterde communicatie met een maximale transactiesnelheid als gevolg.
  • Anticipeert op toekomstige wetswijzigingen.

Via de luchthaven van Zaventem circuleren gemiddeld 250.000 pakjes per dag, maar op piekmomenten zoals Black Friday, kerstperiode, … kan dit oplopen tot 350.000 zendingen per dag. BE-GATE kan deze aangiften op douanevlak snel  verwerken.

BE-Gate - Visit Alexander De Croo - Arnaud Feist
Links naar rechts: Des Pierce and Gerrit De Sterck, DHL Aviation / Kristian Vanderwaeren, Belgian Customs Administration / Finance minister Alexander De Croo / Brussels Airport CEO Arnaud Feist – pic: ms

BE- GATE is een prachtig voorbeeld van hoe de overheid digitaliseert en innoveert voor het comfort van de burger en gemak voor bedrijven. Steeds meer mensen doen hun inkopen online. Met een digitale oplossing als die van BE- GATE draagt de Douane bij aan een snelle levering van de pakjes.” aldus vicepremier en minister van Financiën, Alexander De Croo.

Wij zijn bijzonder verheugd dat DHL, als eerste logistieke speler in België, in dit nieuwe project kan stappen. BE-GATE is in de eerste plaats het resultaat van onze goede samenwerking met de douane. Met dit nieuwe systeem kunnen we onze klanten onze gekende snelle en kwalitatieve service blijven bieden, ook volgens de nieuwe, strengere Europese douanewetgeving. DHL is een bedrijf dat voortdurend inzet op innovatie en ook deze samenwerking met de douane kadert in ons streven naar vernieuwing en optimalisatie van onze systemen”, zegt Gerrit De Sterck, Customs Affairs Manager bij DHL.

BE-GATE kan echter niet toegepast worden voor accijnsgoederen, goederen onderworpen aan vergunningen, beperkingen en controlemaatregelen.

Bron